Cum sa obtii energie din burieni

Lumina solara, vantul, apa, sunt surse de producere a energiei din surse regenerabile. Producerea de energie de la soare, apa, vant are nevoie de echipamente costisitoare. Chiar si modelele la scara mai mica de energie solara si eoliana, pentru a putea intretine o casa de dimensiuni medii poate costa mai mult de 1000 $. Oamenii nu se pot gandi la energia din apa ca la o infrastructura pentru ca aceasta costa enorm. De asemenea se cere si o ingrijire periodica a pieselor, bateriilor si a altor lucruri care sunt puse in miscare. Energia regenerabila este cea mai ieftina forma din toate sursele mentionate mai sus, care nu necesita decat o investitie minima si practic nici o intretinere. Combustibilii de biomasa cum ar fi vegetatia, resturile vegetale, deseurile, plantele acvatice abunda in natura si sunt disponibile pe tot parcursul anului. O biomasa de marime medie poate fi construita cu aproximativ 200 $. Deci am expermentat producerea de energie din digestia anaeroba a burienilor, vegatatiei. In acest an in zona noastra a fost un sezon ploios si binenteles ca ploile au ajuta la cresterea si inmultirea mai rapida a burienilor, vegetatiei. Deci sunt peste tot. Multi vecini de langa mine au apelat la erbicide pentru a stopa cresterea lor, fara a se gandi la ce ar putea rezulta din ele, adica energie.

Pasul 1: Pasul 1 - cum extragem energia din burieni/vegetatie

Cum sa obtii energie din burieni - Pasul 1 - cum extragem energia din burieni/vegetatie

Energia de la burieni poate fi extrasa prin procesul numit digestie anaeroba. Acest proces decompune practic burienile si produce in schimb metan. Metanul este un gaz incolor si inodor. Poate fi folosit ca energie pentru iluminat, gatit, incalzire, pentru generatoarele care produc electricitate. Cum functioneaza? Procesul se intampla in trei pasi simpli si anume: hidroliza, acetogeneza, metanogeneza. Sunt diferite grupuri de bacterii care sunt responsabile pentru fiecare pas de a transforma burienile in energie.
Hidroliza - in timpul hidrolizei proteinele, glucidele si garsimile prezente in burieni sunt desfacute in molecule mai mici de diferite bacterii care sunt specializate pe acest proces. Liguina, este o componenta importanta a plantelor, ele nu se descompun in conditii anaerobe deloc. In celuloza tesutul plantelor si functia de hemiceluloza este ca un material de sprijin in peretii celulelor. Acestea sunt bine prinse in liguina si sunt prin urmare greu de digerta de catre bacterii.
Acedogeneza - cunoscuta si sub numele de fermentare. In acest proces, burienile sunt descompuse si apoi convertite in acid acetic, dioxid de carbon, hidrogen si acizi grasi volatili.
Metogeneza - este al treilea si ultimul pas de producerea a biogazului. El se face de catre bacteriile metanogene care sunt impartite in doua grupuri. Un grup transforma acidul acetic in metan, iar cealalta in dioxid de carbon si hidrogen. Degradarea acidului acetic este responsabila pentru aproximativ 70% din metanul produs, iar restul de 30% provine din dioxidul de carbon si hidrogen. Aceste procese sunt echilibrate si inhibarea unuia conduce la inhibarea celuilalt. Eu am mai postat un tutorial prin care explicam construirea de dimensiuni mici a unei costructii de fermentare anaeroba a unui dispozitiv de biogaz, utilizand doar o lama de ferastrau si un cutit ca instrumente s pe care o puteti gasi la acest link: http://www.instructables.com/id/Constructing-a-Med.... Am folosit exact acelas digestor de biogaz pentru a putea realiza acest experiment, folosind doar burieni pentru producere de biogaz. Am inceput prin alimentarea digestorului cu burieni. Intre timp am adunat si datele, adica cat de mult biogaz sa produs si cat de multa energie poate fi derivata din burieni.

Pasul 2: Colectarea burienilor

Cum sa obtii energie din burieni - Colectarea burienilor Cum sa obtii energie din burieni - Colectarea burienilor

Capacitatea digestorului pe care eu l-am facut este de 750 L. Eu am lasat aproximativ 50 de litri spatiu liber sus, deci capacitatea neta ar fi de 700 L. Tinand cont ca timpul de retentie este de 30 pana la 35 de zile, pot alimenta acest digestor cu 2,5 pana la 3,5 kg de burieni pe zi.

Pasul 3: Curatarea si scoaterea radacinilor de la burieni

Cum sa obtii energie din burieni - Curatarea si scoaterea radacinilor de la burieni Cum sa obtii energie din burieni - Curatarea si scoaterea radacinilor de la burieni Cum sa obtii energie din burieni - Curatarea si scoaterea radacinilor de la burieni Cum sa obtii energie din burieni - Curatarea si scoaterea radacinilor de la burieni

In imagini se poate vedea cum am indepartat radacinile de la burieni. Apoi cu ajutorul unui foarfece de gradina am tocat burienile la dimensiuni potrivite, am cantarit apoi 1 kg de burieni tocate punandu-le intr-un sac. In ligheanul rosu din imagine sunt 2,5 kg de burieni gata tocate pentru a fi pulverizate.

Pasul 4: Pulverizarea

Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea Cum sa obtii energie din burieni - Pulverizarea

Am observat ca hranind burienile direct in instalatie nu se digerau complet, asa ca eu am inceput sa pulverizez burienile inainte de a le pune in instalatie. Am folosit un borcan de metal de la un mixer, am pus burienile impreuna cu o cantitate mica de apa in loturi mici. Eu am reciclat apa de la bucatarie, adica cea in care am clatit orezul si lintea, folosind-o apoi pentru pulverizare. Dupa ce burienile au fost pulverizate au fost colectate intr-o galeata mai mica si apoi si mai apoi transferate intr-o galeata mai mare in apropierea digestorului de gaz. Un pic de atentie: sa nu folositi apa cu clor, apa cu sapun, apa murdara. Folositi apa fara nici un produs chimic adaugat in ea.

Pasul 5: Diluarea cu apa

Cum sa obtii energie din burieni - Diluarea cu apa Cum sa obtii energie din burieni - Diluarea cu apa Cum sa obtii energie din burieni - Diluarea cu apa Cum sa obtii energie din burieni - Diluarea cu apa

Eu am folosit o galeata de 20 de litri pentru a transfera si dilua burienile. Adaugati apa pana la refuz pentru a face 20 de litri. Amestecul zdrobit si diluat este apoi introdus in digestorul de biogaz. Acest proces se repeta in fiecare zi pentru a obtine o productie neintrerupta de gaz.

Pasul 6: Cat de mult gaz se produce pe zi

Cum sa obtii energie din burieni - Cat de mult gaz se produce pe zi Cum sa obtii energie din burieni - Cat de mult gaz se produce pe zi Cum sa obtii energie din burieni - Cat de mult gaz se produce pe zi

Calculul de energie produsa in acest fel e posibil sa nu fie in acord cu cel al oamenilor de stiinta. Eu folosesc acest gaz pentru gatit asa ca l-am comparat cu un consum normal de gaz GPL.

Pasul 7: Evacuarea apei tulbure

Cum sa obtii energie din burieni - Evacuarea apei tulbure Cum sa obtii energie din burieni - Evacuarea apei tulbure

Ori de cate ori digestorul de gaz este alimentat cu burieni, volumul de apa tulbure este evacuata prin conducta de evacuare. De asemenea am folosit o galeata de 20 de litri pentru a colecta aceasta apa tulbure, care poate fi folosita pe post de ingrasamant in gradina.

Pasul 8: Ph-ul

Cum sa obtii energie din burieni - Ph-ul Cum sa obtii energie din burieni - Ph-ul Cum sa obtii energie din burieni - Ph-ul

Am testat ph-ul cu ajutorul unei benzi speciale de masurare. Ph-ul era intre 7-8. Apa este usor alcalina datorita prezentei de amoniac produs de burieni.

Pasul 9: Intretinerea aparatului

Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului Cum sa obtii energie din burieni - Intretinerea aparatului

Acest aparat are nevoie de foarte putina intretinere. Procesul anaerob creeaza caldura si niste vapori de apa care se amesteca cu biogazul. Datorita acestui lucru vaporii de apa se condenseaza si pot ramane prinsi pe conducta de gaz.
Pentru a preveni acest lucru, tineti supapa de evacuare inchisa la rezervorul de gaz dupa utlizarea gazului. Acest lucru va ajuta ca apa condensata sa cada inapoi in rezervor. Deconectati conducta de gaz o data pe saptamana si lasati sa se scurga toata apa care sa format din condens. In al doilea rand apa din rezervor trebuie sa fie agitata din cand in cand pentru a nu se forma cruste.

Pasul 10: Concluzii

Cum sa obtii energie din burieni - Concluzii Cum sa obtii energie din burieni - Concluzii

Avantajele sistemului: gradina noastra este mereu intretinuta, burienile sunt utilizate pentru a extrage bio-combustibil, nu implica costuri decat cateva minute de energie electirca, bio-combustibilul indeplineste 25% din necesarul de gaze pentru gatit.
Interdictii: nu supraincarcati, nu colectati burieni din zone unde s-au folosit pesticide, erbicide, nu folositi apa cu clor sau tratata cu alte chimicale

Pasul 11: Copyright

Tutorialul in original a fost scris in engleza de antoniraj si este disponibil la: http://www.instructables.com/id/Make-Energy-From-Weeds/.Multumim pentru permisiune Antoniraj!


Despre autor

Daniela
Locaţie: Galati,jud.Galati
Trimite-i un email