Cum sa faci un vu-metru stereo pe led-uri

Cum sa faci un vu metru stereo pe tranzistori

Proiectul pe care doresc sa il prezint este un "vu-metru" stereo cu cate 9 ledu-uri verzi de 5mm pe fiecare canal.

Proiectul meu denumit "vu-metru" este un instrument electronic folosit pentru masurarea volumului semnalelor electrice de audiofrecventa afisat pe o scara de 9 led-uri in ordine crescatoare, alimentat de la o sursa de curent continuu de 12v care in cazul meu este un transformator coborator  220v/12v si o punte redresoare cu filtrare. La baza functionarii acestui vu-metru se gasesc tranzistorii bipolari NPN BC 547 care comanda fiecare led cat si restul pieselor de legatura (condensatori, diode, rezistente, placuta de test).

Vu-metrul prezentat de mine se poate folosi acasa, in baruri, restaurante, cluburi...etc.
Materialele folosite in partea electrica a vu-metrului sunt: tranzistori BC 547, BC557, diode 1N4148, led-uri, placuta de test pe care se aseaza si se cositoresc piesele, rezistente, condensatori polarizati, transformatorul si intrerupatorul. 
Materialele folosite in constructia carcasei sunt: o bucata de parchet laminat, 4 bucati de lambriuri si o bucata de tabla care se sustin prin intermediul holsuruburilor.

Pasul 1: Pregatirea pieselor

In primul pas se procura si se pregatesc piesele componente ale schemei (tranzistori, diode, rezistente, condensatori si placuta pe care se monteaza piesele).

Pasul 2: Cablarea

Cum sa faci un vu-metru stereo pe led-uri - Cablarea

In pasul al doilea se trece la asezarea pieselor pe placuta si cositorirea acestora conform schemei. Schema vu-metrului se gaseste in arhiva zip adaugata mai sus.

Pasul 3: Verificarea cablajului

In pasul al treilea se verifica cu mare atentie de cel putin doua ori corectitudinea cablajului.

Pasul 4: Alimentarea vu-metrului

In pasul 4 se alimenteaza montajul cu o sursa de 12v cu un curent disponibil de 500mA si se aplica la intrare un semnal  de la PC, telefon, tv.. etc.. Aici trebuie sa fiti atenti la polarizare, borna plus (cablul rosu) se cositoreste pe plusul schemei iar minusul (cablul negru) se cositoreste la minusul schemei.

Pasul 5: Reglarea vu-metrului

In pasul 5 dupa alimentarea vu-metrului si aplicarea unui semnal audio se regleaza din potentiometru sau semireglabil volumul pentru o afisare cat mai corecta a semnalelor.


Cuvinte cheie: electronica LED audio vu-metru


Despre autor

cosmin.capusan.33
Telefon: 0755911792
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Împărtăşeşte acum cu ceilalţi!