Acest proiect poate fi realizat de către autor contra cost - Vezi detalii

http://timofteandreidiy.wordpress.com/

Cum sa faci un ceas cu termometru si higrometru cu functie de data logger

Proiectul este foarte simplu. Este vorba de un ceas cu functii de afisare a datei, temperaturii si umiditatii relative pe un ecran LCD cu interfata i2c. Ceea ce face acest proiect putin mai special este faptul ca este capabil sa memoreze informatiile preluate de la senzorul de temperatura si umiditate, plus data si ora pe un card SD. Fisierul rezultat in urma logging-ului poate avea extensia .csv sau .txt si poate fi deschis in Microsoft Office Excel pentru a crea un grafic usor de urmarit.

Pasul 1: Componentele folosite

Cum sa faci un ceas cu termometru si higrometru cu functie de data logger - Componentele folosite Cum sa faci un ceas cu termometru si higrometru cu functie de data logger - Componentele folosite Cum sa faci un ceas cu termometru si higrometru cu functie de data logger - Componentele folosite

Pentru acest proiect am folosit:
- Arduino UNO
- Shield universal realizat de mine
- Ceas RTC cu DS1307
- Ecran 16x2 cu interfata i2c
- Senzor de temperatura si umiditate DHT11
- Modul SPI pentru card SD
- Card SD HC de 4GB

Conectarea componentelor se gaseste in sketch-ul din link-ul de la pasul urmator.

Pasul 2: Codul

Pentru ca tot montajul sa functioneze corect, pe Arduino trebuie incarcat programul care se gaseste in aceasta arhiva. Tot in arhiva se mai gasesc niste foldere care trebuie copiate in folderul "libraries" din locatia in care este instalat Arduino IDE pe computer. Copierea acelor librarii trebuie realizata INAINTE de a compila sketch-ul, altfel vor aparea erori si programul nu va fi incarcat in microcontroller.

Pasul 3: Interpretarea rezultatelor de pe cardul SD

Cum sa faci un ceas cu termometru si higrometru cu functie de data logger - Interpretarea rezultatelor de pe cardul SD

Informatiile se gasesc intr-un fisier .csv . Daca folositi Office 2007 cum am folosit eu, este bine sa redenumiti fisierul de pe card schimbandu-i extensia in .txt, pentru a formata mai usor datele. Dupa acest pas se selecteaza Insert -> Charts -> Line -> Stacked Line, iar rezultatul va fi la fel ca cel din print screen. Linia albastra reprezinta temperatura, iar cea rosie reprezinta umiditatea relativa inregistrata la mine in camera.


Despre autor

Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Adaugă acum pe Descurcăreşte!