
In acest proiect am sa va arat cum se face un amplificator audio de camera cu surse economice reduse. Puterea amplificatorului pe care vreau sa il prezint este de 14w pe 4 ohm. Acest amplificator cu integrate de putere TDA 2030 se poate folosi pentru a ataca direct niste boxe pasive de 20w pe 4 ohm. Bineinteles ca boxele pot fii si pe 8 ohm dar in acest caz scade puterea debitata de integrate la 9w. In proiectul meu pe partea de amplificare am folosit doua integrate de putere TDA 2030 cu aceeasi schema aplicata pentru amandoua, carora le dau la intrare un semnal audio mono de la PC sau telefon. Am ales varianta mono pentru ca nu aveam in acel moment un corector de ton stero. Am ales schema cu alimentare asimetrica dandu-ui la alimentare dupa redresare si filtrare o tensiune de 33.4v CC.
Aici sunt piesele importante ale amplificatorului: Carcasa de plastic, transformatorul, cablajul, integrate de putere TDA 2030, condensatori de filtraj, punte redresoare, dioda zenner , rezistente, condensatori, corector de ton, cabluri, mufe de iesire, intrare RCA si alimentare, radiator pentru IC, ventilator pentru racire de 12v si cleme de prindere a cablurilor pentru a nu fi lasate de izbeliste prin amlificator.
Pasul 1: Procurarea elementelor componente

In primul pas, trebuie sa va procurati absolut toate materialele necesare realizarii acestui amplificator pe care tocmai le enumerasem in descriere. Elementele componente a amplificatorului trebuie alese conform schemei, condensatorii de filtraj trebuie sa fie obligatoriu de cel putin 50v iar transformatorul trebuie ales in asa fel incat pe iesire sa furnizeze o tensiune de aprox. 25v C.A. cu un curent de 2A ca dupa redresare si filtrare sa obtinem 33v. Puntea redresoare trebuie sa fie de doua ori mai puternica decat puterea amplificatorului datorita caderilor de tensiune. Radiatorul pentru racirea integratelor de putere trebuie sa fie maricel deoarece aceste integrate dispata o caldura relativ mare la volum mediu-maxim.
Pasul 2: Cablarea sursei




In al doilea pas se trece la cablarea sursei de alimentare pentru aplificator formata din punte redresoare urmata de condensatori de filtrare. Puntea redresoare se recomadna a fi de cel putin 3A iar condensatorul-condensatorii de filtraj sa fie de cel putin 4700 micro F adunati la un loc.
Tot in acest pas se cableaza si sursa de alimentare a corectorului de ton cu stabilizare pe dioda zenner si puntea separata pentru ventilator. Puntea pentru ventilator trebuie pusa separat deoarece daca acesta este alimentat din aceeasi sursa cu sursa amplificatorului introduce sunete specifice unui motor respectiv brum.
Pasul 3: Cablarea etajului de amplificare





In acest pas se trece la cablarea cu mare atentie a pieselor etajului final pe placuta ca apoi integratele de putere sa poate fii prinse de radiator. Ventilatorul de racire este de preferat a fi pus direct pe radiator.
Pasul 4: Montarea transformatorului

In acest pas se monteaza transformatorul in carcasa ,bornele de racord specifice alimentarii, intrarii cu semnal si iesirii cu semnal audio cat si a corectorului de ton.
Pasul 5: Legaturile




In acest pas se fac cu mare atentie legaturile alimentarii etajului de amplificare, legaturile de intrare in corector, iesire din corector, intrerupator, alimentare trafo, iesire amplificator, iesire trafo.. etc.
Pasul 6: Pornirea amplificatorului


In acest ultim pas se verifica legaturile sa nu fie vre-un traseu gresit, se strang cablurile intre ele cu bride sau cleme de prindere si se montaza capacul amplificatorului. Dupa toate acestea se poate alimenta amplificatorul. Va doresc auditie placuta!