Cum sa faci o freza electrica, pentru zapada.

Freza electrica pentru zapada, e destinata dezapezirii in curte. Este construita din tabla de 1,25 la cilindrul principal si burlanul de evacuare, tabla de 2 la discul tubinei si la paleti, cadrul e din teava de 3/8 iar motorul e de peste 1kw/1500 ture (eu am folosit 1,1 trifazic/900 ture). Am sa dau dimensiuni aproximative, in jurul valorilor reale, pentru ca fiecare sa se orienteze pe ceea ce poate face, in functie de ce materiale are. 
Cilindrul principal e in diametru de 300mm si lungimea de 250-300, cu capac la unul din capete, totul din tabla de 1,25 iar la capatul din fata, cel pe unde intra zapada, i-am pus un cadru evazat , ca un trunchi de piramida, pentru a prelua din laterale mai mult. Diametrul cilindrului, se inscrie intre laturile patratului mic. Discul pe care s-au fixat paletii turbinei, e din tabla de 2, ca si paletii, care au forma trapezoidata, dupa cum e in desen. In centrul discului turbinei, e o teava de 3/4 sai de 1" , sudata perpendicular pe disc, iar la capatul opus e montata o platbanda putin torsionata (40/3 si cu 20mm mai scurta decat diametrul cilindrului), care formeaza elicea ce sparge bulgarii si absoarbe zapada catre paletii turbinei.Motorul e tipul cu flansa rotunda, prins in cele patru suruburi de capacul cilindrului principal. Burlanul de evacuare, nu e pe jumatate ci are axa deviata fata de centrul cilindrului, astfel incat laterala burlanului sa fie tangenta la cilindru, ca in desen. La iesire din burlan, se afla prins in doua suruburi pe un inel ce imbraca capatul burlanului, jumatate de burlan, care se poate roti in directia in care vrem sa arunce zapada. Burlanul are diametrul de 150-160mm si cam aceeasi lungime.
Tot ansamblul e asezat pe doua falcele ca de sanie, din teava rotunda de 3/8 , care se continua pana la manere. Modul de utilizare se vede in film: Cuvinte cheie: zapada dezapezire freza zapada


Despre autor

Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Împărtăşeşte acum cu ceilalţi!