
Ideea mi-a venit in urma cu ceva timp, cand dadusem de ceva videoclipuri pe YouTube in care oameni simpli, dintre care si cativa romani si-au construit propria lor masina de la 0, sau cu structuri deja existente.
Treaba statea in felul urmator: Parintii mei aveau deja o Dacie 1310 Break de prin '94 care statea in paragina de ceva timp si care era foarte, foarte ruginita...
Intrucat planuiau sa o duca la fier vechi in putin timp, am reusit prin multe insistente sa-i conving ca varianta cea mai buna e sa mi-o dea mie,(impropriu spus, desi ramanea tot la noi in familie :) ) ca sa o pot refolosi, in loc sa ajunga sfaramata in concasoarele si utilajele ce prelucreaza astfel de deseuri metalice.
Pasul 1: Inceputul
Intr-o zi de la sfarsitul verii lui 2014 am decis sa iau masina care statea in drum, in paragina, sa o duc in curte si sa ma apuc de dezmembrat in prima faza.
A urmat apoi un proces minutios in care toate componentele ce se puteau da jos au fost date prin desfacerea piulitelor, suruburilor cat si taierea chederelor pentru a da jos geamurile.
A doua parte insa, necesita folosirea polizorului unghiular pentru scoaterea usilor si taierea a tot ceea ce nu a insemnat structura de rezistenta.
Desigur, toata treaba a fost precedata de nenumarate scheme pentru a scoate la capat care e cel mai rezistent, ieftin(din punctul de vedere a materialului ce avea sa fie folosit), si sigur.
Am ajuns in final la un design minimalist, care nu necesita prea multa bataie de cap.
Pasul 2: Separarea celor doua jumatati

Dupa ce am terminat de taiat elementele nenecesare proiectului meu, am ramas cu doua jumatati: Una care cuprindea puntea spate si lonjeroanele spate si cea din fata cu tot cu ansamblul motor-cutie si elementele aferente(directie, suspensie, etc). In poza ce provine din manualul de service al masinii se observa taieturile pe care le-am facut, marcate cu rosu.
Pasul 3: Alaturarea jumatatilor





Prin alaturarea celor doua jumatati masina se scurteaza semnificativ, ramanand loc de doar doua scaune.
Daca va veti uita mai cu atentie la poza anterioara veti observa ca in ultima schema din figura este doar jumatate de masina. Facand simetric si cealalta jumatate vom observa ca distanta dintre lonjeroanele spate este mai mare ca la cele din fata, ajungand practic sa se suprapuna, putandu-se suda o armatura intre cele doua(eu am folosit doua bucati de tabla de 3mm si late de 10cm iar lungimea era indeajuns incat sa cuprinda cele doua lonjeroane).
Dupa ce am facut masuratori si m-am asigurat ca geometria este corecta am trecut la sudura provizorie a tablei care acoperea podeaua(Este foarte greu daca nu imposibil sa sudezi tabla de 0.7mm cu electrozi de 2mm cu un aparat electric). Am ajuns la ceea ce vedeti in pozele de la acest pas.
Pasul 4: Construirea Roll-Cage-ului


Cu ajutorul unei cunostinte care mi-a dat niste teava ce corespundea specificatiilor mele m-am apucat sa tai si sa sudez dupa ce in prealabil am ranforsat pe dedesubt cele doua lonjeroane pe care le-am mentionat la pasul anterior.
Incet dar sigur, pe ploaie si pe vant masina mea capata forma.
Cu ajurorul conductei de benzina, pe care nu o mai foloseam pentru ca rezervorul care era mult prea mare l-am demontat, am dat o forma provizorie trapezului din fata, si pe baza acestuia am taiat teava si am sudat-o.
Restul, prin adaptari si improvizatii, au venit de la sine(prin munca desigur :P ).
Pasul 5: Adaugarea tablei




Dupa ce in prealabil am mai sudat niste teava pentru a rigidiza constructia, a trebuit sa prind tabla de teava pe care tocmai am sudat-o pentru a nu conduce masina ca Flinstones :)
Trebuie sa mentionez faptul ca, la momentul inceperii proiectului, masina nu mai avea podea.
Pentru a prinde tabla de teava am folosit suruburi autoforante, si pentru a prinde sectiunile de tabla intre ele am folosit nituri. In final am obtinut o podea foarte solida, poate chiar mai solida decat cea din fabrica :P
PS: rugina care se vede pe partea pasagerului e niste pilitura de fier care in urma unei ploi a ruginit si s-a impregnat in vopsea :/
Pasul 6: Vopsitul

Pentru moment, intrucat mai am de adaugat panourile laterale care sa te protejeze ca si pasager, am decis ca sa o vopsesc pentru a impiedica rugina sa se atace fierul.
De asemenea am adaugat si o foaie de plexiglas ca si parbriz. Rezultatul a iesit spectaculos :)
Pasul 7: Test Drive!
Intrucat masina nu poate fi condusa pe drumurile publice, singura varianta ramane pe camp si in padure..
Astfel, am facut doua videoclipuri: Unul inainte de a o vopsi, iar cel de-al doilea dupa.
Pasul 8: Unelte necesare
-Polizor Unghiular(Flex, mai pe romaneste :) )
-Bormasina
-Aparat Sudura(Eu am avut electric, dar va sfatuiesc sa folositi altceva daca aveti mai bun (MIG/TIG/Acetilena))
-O dacie(cat sa mearga, nu mai mult)
-Teava
-Tabla de toate felurile(Am reciclat cat am putut de mult din tabla originala )
-Timp liber(foarte mult)
-Rabdare si ambitie
Pasul 9: Mentiuni
Daca nu aveti experienta in a suda si a folosi polizorul unghiular, stati deoparte! Acest proiect este de o mare anvergura si va puteti rani fie pe parcursul proiectului(Eu, din neatentie mi-am pierdut o unghie), fie dupa terminarea lui, caz in care ceva va ceda mai mult ca sigur in cazul in care nu ati facut ceva bine (Din fericire, nu a fost cazul inca :P )
In urma valorificarii deseurilor feroase ce au rezultat in tot procesul de constructie am reusit sa acopar in totalitate costurile materialelor necesare proiectului.
Proiectul e in proportie de 85% finalizat, inca mai sunt destule retusuri de facut.
Cine vrea sa se angajeze in construirea unui astfel de autovehicul si are nelamuriri, va ajut cu cea mai mare placere.
P.S. La momentul inceperii proiectului nu aveam nici macar 17 ani impliniti asa ca, cei care sunt in masura sa judece sudurile mele si ansamblul per total, ii rog sa scuze eventualele greseli care s-au strecurat :)