Cum sa aplici faianta

In tutorialul de astazi am sa va arat cum va puteti amenaja casa cu faianta (baie, bucatarie, hol, etc..).

Avem nevoie de urmatoarele materiale:

 • nisip fin
 • ciment
 • var
 • adeziv
 • faianta
 • dreptar
 • cumpana
 • gletiera cu zimti
 • cancioc
 • mala cu burete
 • chit de rosturi
 • amorsa
 • bidinea (toate aceste materiale le gasiti in magazinele specializate)

Pasul 1: Controlarea peretilor

In functie de peretii pe care ii avem efectuam urmatorii pasi: curatam peretii de rezidurile ramase de la cofrat daca sunt peretii din beton, de surplusul de material dintre caramizi sau bca-uri.Dupa ce am curatat peretele amorsam cu ajutorul unei bidinele si cu o amorsa specifica acestei operatiuni pentru o mai buna aderenta a materialului care va fi folosit. Aceasta operatiune trebuie executata neaparat pentru ca daca trecem peste ea peretele va absoarbe foarte repede apa din material si acesta se va coscovi, umfla si cadea de pe peretele respectiv.

Pasul 2: Pregatirea peretelui pentru tencuit

Dupa ce am amorsat peretele, il vom controla sa vedem cat de drept este cu ajutorul unui dreptar si al unei cumpene. In functie de cat de drept sau stramb este peretele vom realiza niste martori (stalpi), din tencuiala pe care ii vom regla cu ajutorul dreptarului si al cumpenei ca sa iasa peretele tencuit foarte drept. La o camera obisnuita putem folosi 3-4 martori (stalpi).

Pasul 3: Inceperea tencuielii

Tencuitul peretelui este cea mai grea dar si cea mai frumoasa operatiune. Dupa ce martorii (stalpii) s-au uscat umplem golurile dintre ei cu tencuiala. Tencuiala este facuta astfel: nisip fin, ciment, var si apa pe care le amestecati dupa cum urmeaza: la o galeata de ciment puneti 4 galeti cu nisip si 1,5 galeti var si apa cat cuprinde pana se face un amestec omogen. Odata ce am realizat tencuiala o aruncam pe perete cu ajutorul unui cancioc intre martorii deja formati, iar surplusul de material il inlaturam cu ajutorul unui dreptar ajungand cu materialul aruncat la nivelul martorilor (stalpi).

Pasul 4: Aplicarea faiantei

Cum sa aplici faianta - Aplicarea faiantei Cum sa aplici faianta - Aplicarea faiantei

Dupa ce s-a uscat foarte bine tencuiala incepem placarea cu faianta a peretilor. In functie de marimea placii de faianta masuram peretele ca sa vedem cate placi de faianta ne va intra pe perete (vertical) astfel incat straiful (taietura) sa o punem jos. Daca am terminat si pasul acesta nu ne mai ramane decat sa incepem placarea cu faianta. Se alege un adeziv special pentru placat faianta (un sac are 25 kg), pe care il amesteci cu apa pana se omogenizeaza. Cu ajutorul unei gletiere cu zimti aplicam adezivul pe perete, circa un metru patrat si incepem sa lipim placile (nu intindem prea mult adeziv pe perete pentru ca exista riscul sa intre in reactie pana aplicati placile pe perete). La alegerea voastra puteti pune distantiere intre placile de faianta pentru a avea rosturi mai mici sau mai mari.

Pasul 5: Rezultatul final

Cum sa aplici faianta - Rezultatul final Cum sa aplici faianta - Rezultatul final

Dupa ce am aplicat faianta pe pereti, cu o carpa de bumbac uscata stergem resturile de adeziv de pe placi si asteptam sa se usuce adezivul pe care s-a aplicat faianta. Cand adezivul s-a uscat incepem chituirea rosturilor daca acesta exista (daca ati folosit distantiere). Amestecati chitul cu apa pana obtineti o pasta dupa care aplicati pasta obtinuta in rosturile dintre placile de faianta cu ajutorul unei gletiere cu burete. Cand chitul este semiuscat se inlatura surplusul de pe placile de faianta cu ajutorul unei carpe uscate de bumbac.

Foarte important: chitul nu trebiue lasat sa se usuce complet pentru ca nu se mai poate sterge.


Cuvinte cheie: amenajare faianta ciment adeziv


Despre autor

Daniela
Locaţie: Galati,jud.Galati
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Împărtăşeşte acum cu ceilalţi!