Acest proiect poate fi realizat de către autor contra cost - Vezi detalii

pot face la comanda ferma cu plata unui acont pentru unele materiale masini de batut porumb. nr de contact 0752319663, 0724182390 pretul unei astfel de masini este de 1000 ron , completa cu tot cu motor electric plus cheltuieli de expeditie. transportul se face cu firma de curierat

Cum să faci o maşină de bătut porumb

De multa vreme ma batea gandul sa construiesc o masina de batut porumb deoarece nu am timp sa desfac porumbul la mana. Ca sa cumpar una nu imi permiteam  si vazand un anunt pe internet cu o masina de batut am zis hai sa incerc sa o fac.

Cateva detalii mi le-a dat cel ce vindea tipul acesta de masina .Sa va spun cum am facut-o si de ce am avut nevoie : dispuneam de o cuva fixa metalica de la o masina de spalat veche cu tot cu ax, fulie, curea si lagarul cu rulmeanti , aveam si o panza de circular veche pe care nu aveam la ce o folosi, suruburi aveam .
Deci am luat panza de circular si am taiat-o la rotund,  intre marginea pinzei si cuva fixa am lasat o distanta de 2 cm (daca cuva avea 64 cm diametru, panza am facut-o de 60 cm diametru) apoi am trasat 8 raze de la centru si pe fiecare raza am punctat si am dat cate 3 gauri .
La distante cat de cat egale prima la 5 cm de margine apoi la 7 cm si iar la 7 cm, rezultand 24 de gauri prin care intra un surub de 8. La fiecare surub am pus piulita si am strans tare , apoi am taiat suruburile cu flexul cu 2 mm deasupra piulitei .
Dupa care am latit capatul surubului ca la nituire ca sa nu se mai desfaca piulita deloc.Aveam o fulie mica care se potrivea cat de cat pe axul masinei de spalat , i-am dat trei gauri si apoi am facut filet ca sa poata fi infiletat surub de 8.
Apoi fulia am sudat-o  de panza la centru , dupa care am strans suruburile ca sa nu se mai invarta liber pe ax. La fundul cuvei in lateral am facut o gaura de aprox 10 cm diametru , pe unde urma sa curga grauntele  
Am fixat spre exterior un burlan de 10 cm diametru si lung de 15 cm . Pe laterala cuvei am decupat cu flexul un dreptunghi ( 17x30 cm), am dublat marginea pe 3 laturi ca sa permita sa culiseze un subar ( inchis-deschis dupa nevoie)  pe unde urmau sa fie evacuati ciocalaii .
Ca si capac am folosit cealalta parte a masinii de spalat pe care era fixat o bucata de beton pentru centrare si care avea deja o gaura in centru (pe unde se alimenta cu rufe) . Deasupra am fixat o galeata din plastic de var lavabil (de 25 kg) la care i-am dat o gaura pe centru  cat avea si capacul masinii de spalat , am prins-o in 3 suruburi.
Am taiat la fundul galetii pe lateral pentru a putea sa culiseze un subar pentru alimentare cu porumb (in fotografii nu era inca montata galeata). Ca si motor de antrenare am folosit unul de la o masina de sulfilat industriala (600w la 380v, 3000 rpm) pe care mi l-a dat cineva contra unor servicii si care l-am modificat cu condensatori sa functioneze si la 220 v.
Fulia motorului am facut-o la un strungar de 5 cm diametru , fulia masini de spalat era de 33 cm diametru si asa am obtinut o reducere de turatie undeva la 700 rpm la disc . I-am pus 3 picioare din lemn (nu aveam profile din fier) ridicand cuva de la sol cu 40 cm , atat cat sa permita unei galeti mari de 25 litri sa intre sub cuva unde aveau sa cada grauntele.

In sfarsit toate astea , taiaturi si modificari le-am facut dupa 2-3 saptamani de probe  . Pana am fost multumit de ce a iesit . Randamentul masinii este de o galeata de 25 kg de plastic la 3-4 minute functie de porumb ( sunt care se bat mai greu sau mai usor) .
Pot sa spun ca nu am batut dor porumbul meu ci am mai prestat si la vecinii care m-au solicitat si au fost foarte multumiti deoarece nu spargea boabele de porumb, nu ramaneau boabe pe ciocalau si ciocalaul ramanea intreg fara a fi rupt.

Asta a fost prima masina pe care am facut-o , din ce am avut pe langa casa. Practic nu am investit nimic ci am reciclat si refolosit ceva ce nu imi era util . Ulterior am mai facut sapte masini (din butoi de tabla de 220 litri)  si una au ajuns in tara expediate unor cititori din revista Practic (utilizatorii fiind foarte multumitin  neavand reclamatii ulterioare) expediate prin curier . Masinile aveau montat motor de 1500 w 220v ( motor de hidrofor) nou.

Pentru alte informatii si eventual comenzi pot fi contactat la adresa de mail : ciprian_vladis@yahoo.com sau nr de tel 0752319663. Pentru cei ce vor sa vada masina de batut in functiune pot accesa pe youtube   la desfacat de porumb userul ciprianvladimir1 Am inceput constructia unei alte masini si am facut mai multe fotografii pe masura ce avanseaza costructia ei. O sa le adaug pe rand. Asa o sa se inteleaga mult mai bine constructia ei...

Pasul 1: Poze de ajutor

Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor Cum să faci o maşină de bătut porumb - Poze de ajutor

fotografii facute la diferite masini de batut din diferite unghiuri.

Pasul 2:

Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb - Cum să faci o maşină de bătut porumb -


Despre autor

vintea.ciprianvladimir
Telefon: 0752319663 0724182390
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Adaugă acum pe Descurcăreşte!