
Vreau sa va prezint reteta mea de cozonac, pe care eu personal nu o pregatesc doar in perioada sarbatorilor.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 kg de faina
- 2 l de lapte
- 1/2 l de ulei
- 3 pachetele de drojdie Dr. Oetker
- 2 cani potrivite cu zahar
- 1 lingurita rasa de sare
- 8 oua
- esente de rom, vanilie
- coaja rasa de la 1 lamaie si o portocala
- o cutie cu cacao
- nuca macinata
Pasul 1: Ingredientele folosite


Pentru 4 cozonaci am folosit ingredientele din poze.
Pasul 2: Inceperea cozonacului

Intr-un castron incapator am pus cele 2 pungi de faina, am adaugat drojdia (eu folosesc drojdie la pliculet), lingurita de zahar, am spart cele 8 oua si putina coaja rasa de la lamaie si portocala.
Pasul 3: Pregatirea ingredientelor

Intre timp am pus 1 litru de lapte la incazit, adaugand in el esenta de vanilie si cea de rom, coaja rasa de lamaie si de portocala si cele 2 cani de zahar, amestecand pana la topirea zaharului. Eu am incalzit si uleiul.
Pasul 4: Framantarea aluatului


Apoi am inceput sa framant aluatul turnand cand putin lapte cand putin ulei. Am framantat aluatul pana a inceput sa faca bule (asa imi dau seama ca e gata). L-am lasat la crescut cam 2 ore.
Pasul 5: Umplerea cozonacului


Dupa ce a crescut suficient, am luat din el o bucata potrivita si am intins-o cu mana pe masa pe care am presarat putina faina. Umplutura am pregatit-o dintr-o cutie de cacao pe care am amestecat-o cu zahar (o cantitate suficienta ca sa fie dulce) si lapte pentru omogenizare. Prima oara am pus crema de cacao, apoi am presarat deasupra nuca.
Pasul 6: Punerea cozonacilor in tavi

Am uns cele patru tavi de cozonac cu ulei si le-am tapetat cu faina (din 2 kg de faina au iesit 4 cozonaci plus unul mai micut), am pus cozonacii in tava, i-am uns cu un ou batut si i-am lasat sa mai creasca putin in tava, dar nu prea mult pentru ca ei cresc si in cuptor.
Pasul 7: Coacerea cozonacilor


I-am pus la copt in cuptorul preincalzit, la etajul doi cam pentru 1 h, timp in care i-am mai intors. Am probat sa vad daca sunt gata cu ajutorul unei scobitori. Asa arata cozonacii la gata, plus cel mic. Spor la treaba si pofta buna.