Cum sa faci brichete home made

In tutorialul de astazi am sa va arat cum sa va faceti acasa brichete pentru foc. Se fac foarte usor din tuburile de la hartie igienica (pe care oricum le aruncati) si rumegus.

Avem nevoie de urmatoarele materiale:

  • tuburi de la hartia igienica
  • rumegus de lemn
  • o bucata de lemn de esenta tare
  • ferastrau
  • suruburi lungi
  • clema

Pasul 1: Materiale necesare

Cum sa faci brichete home made - Materiale necesare

Pentru a face acest proiect avem nevoie de ferastrau, clema, suluri de la hartia igienica, o bucata de lemn de esenta mai moale, rumegus, o masina de gaurit.

Pasul 2: Realizarea matritei/modelului

Cum sa faci brichete home made - Realizarea matritei/modelului Cum sa faci brichete home made - Realizarea matritei/modelului Cum sa faci brichete home made - Realizarea matritei/modelului Cum sa faci brichete home made - Realizarea matritei/modelului

Pentru a impedica ca tubul de carton de la hartia igienica sa se destrame, am confectionat o matrita. Am gasit prin magazie o bucata de lemn de pin, pe care nu o mai foloseam si am taiat din ea 7 patrate cu dimensiunea de 15 cm inaltime. Apoi le-am atasat una de alta cu ajutorul lipiciului si a unor suruburi foarte lungi. Folosind un cutit cu diametrul de 54 d mm (un pic mai mare decat diametrul tubului de hartie), am forat un tunel, lasand ultimul patrat asa. La ultima se face o gaura de 10 mm de la mijlocul patratului in jos.

Pasul 3: Interiorul matritei

Cum sa faci brichete home made - Interiorul matritei Cum sa faci brichete home made - Interiorul matritei

Cu ajutorul unui cuter (sau cutit) si a unei rigle, am taiat un dreptunghi mic dintr-o bucata de folie subtire si am rulat-o apoi in interiorul matritei. Luati unul din discurile care au fost forate din tunel si impingeti-l in partea de jos a matritei. Cand o sa puneti tubul de hartie in matrita ar trebui sa se potriveasca perfect.

Pasul 4: Umplerea matritei

Cum sa faci brichete home made - Umplerea matritei Cum sa faci brichete home made - Umplerea matritei Cum sa faci brichete home made - Umplerea matritei

Pentru a umple forma am pus rumegus umed cat mai mult (la 3 cani mic de rumegus am pus o cana mica de apa). Nu stiu de ce dar apa pare a lega rumegusul atunci cand acesta este presat. Daca cineva are o alta idee e liber sa o impartaseasca. Acesta e un pas unde se face putina murdarie asa ca e bine sa folositi o tava. Dupa aceea am lasat sa se preseze bine si sa iasa apa din rumegus.

Pasul 5: Scoaterea brichetelor

Cum sa faci brichete home made - Scoaterea brichetelor Cum sa faci brichete home made - Scoaterea brichetelor Cum sa faci brichete home made - Scoaterea brichetelor

Va aduceti aminte de aceea gaura de 10 mm din partea de jos a matritei? Luati un diblu sau orice altceva care se potriveste cu aceea gaura si bagati-l mai apoi ca sa puteti scoate afara din matrita continutul. Daca tottul e ok ar trebui sa iasa fara nici o problema. Chiar daca a iesit apa din aceasta compozitie ea tot va fi in continuare umeda. Lasati brichetele din rumegus la loc calduros cateva zile si se vor usca fara probleme.

Pasul 6: Arderea brichetelor

Cum sa faci brichete home made - Arderea brichetelor Cum sa faci brichete home made - Arderea brichetelor

Dupa ce s-au uscat brichetele sunt numai bune de folosit. Daca aveti sfaturi sau alte pareri le astept cu interes.

Pasul 7: Copyright

Tutorialul in original a fost scris in engleza de 1up Living si este disponibil la adresa: http://www.instructables.com/id/Fuel-Sausages/. Multumim pentru permisiune 1up Living!


Cuvinte cheie: lemn rumegus eco brichete lemn


Despre autor

Daniela
Locaţie: Galati,jud.Galati
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Împărtăşeşte acum cu ceilalţi!