Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului

In tutorialul de astazi am sa va arat o modalitate usoara de a va creea propriile indicatoare ph, cu ajutorul unei verze rosii, care este o leguma fantastica, ea avand propietatea de a indica cu diferite culori ph-ul unei solutii. Rosu insemnand atunci cand solutia este acida (ph scazut, otet) si alcalin atunci cand este verde sau albastru (ph 14 de exemplu pentru hidroxidul de sodiu).

Pentru realizarea acestui tutorial este nevoie de:

  • varza rosie
  • o sursa de caldura

Pasul 1: Pasul 1

Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Pasul 1 Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Pasul 1 Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Pasul 1

Tocati varza rosie cat mai marunt, astfel sucul va iesi mai repede din ea in etapa urmatoare. Puneti-o apoi intr-o oala/tigaie.

Pasul 2: Fierberea verzei

Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Fierberea verzei Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Fierberea verzei

Adaugati 1 litru de apa peste varza si lasati sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se poate observa cum apa devine violent inchis. Opriti si luati oala de pe foc.

Pasul 3: Filtrarea

Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Filtrarea Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Filtrarea

Eliminati toate rezidurile solide din lichid si apoi filtrati-o (treceti-o printr-o sita). Exista diferite tipuri de varza iar culoarea se poate schimba la intuneric sau lumina. Pentru a obtine un indicator perfect am diluat 1/3 din lichidul rezultat prin fierbere cu 2/3 apa de la robinet obtinand astfel o culoare violet deschis.

Pasul 4: Testarea

Cum sa faci un indicator de masurare a ph-ului - Testarea

Testati produsul doar adaugand cateva picaturi din lichidul pe care doriti sa testati indicatorul de ph. Veti vedea cum culoarea indicatorului se schimba in rosu in cazul in care acidul e rosu si verde daca e alcalin. Otetul are ph acid, sucul de lamaie tot ph acid, amoniacul are ph alcalin.

Pasul 5: Copyright

Tutorialul in original a fost scris in engleza de Ludvic si este disponibil la adresa: http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Ph-Indicator/. Multumim pentru permisiune Ludvic!


Cuvinte cheie: varza rosie alcalin ph chimie


Despre autor

Daniela
Locaţie: Galati,jud.Galati
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Adaugă proiectul tău acum!