Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri

Colectionez timbre romanesti de cateva luni si zilele trecute am remarcat ca am destule lipite pe plicuri asa ca m-am documentat despre cum se pot dezlipi.
Am vazut tutoriale total contradictorii asa ca am zis sa le incerc si sa vad singur care metoda e mai buna. In final am ajuns la concluzia ca cea mai usoara si sigura metoda este cea cu apa rece (apa fierbinte/aburul poate afecta culoarea).

Pasul 1: Pregatirea timbrelor

Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Pregatirea timbrelor

Taiati plicul cu o margine de aproximativ 1 cm in jurul timbrelor.

Pasul 2: Procesul de dezlipire si indreptare

Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Procesul de dezlipire si indreptare Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Procesul de dezlipire si indreptare Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Procesul de dezlipire si indreptare Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Procesul de dezlipire si indreptare Cum sa dezlipesti timbrele de pe plicuri - Procesul de dezlipire si indreptare

Se pune intr-un vas apa rece si se lasa cateva minute (sau zeci de minute, de la caz la caz). O sa vedeti ca timbrele incep sa se dezlipeasca singure (lipiciul folosit este solubil in apa).

Le extrageti apoi cu o penseta pe o foaie alba de hartie sau servetel si le lasati la uscat cu fata in jos (daca nu, riscati ca urmele de lipici sa lipeasca timbrul de hartie).

Dupa ce s-au uscat le puteti pune intr-o carte pentru indreptat cateva ore.

Pasul 3: Sugestii

1) Nu intotdeauna este bine sa dezlipiti timbrele de pe plicuri (ex: plicul timbrat are valoare istorica, aveti in fata un FDC etc).
2) Daca plicul este colorat taiati o bucatica din el si vedeti daca culoarea iese din el. Daca da, atunci veti pata si timbrele de pe el.


Cuvinte cheie: timbru plic filatelie


Despre autor

sorin
Telefon: 0724540234
Trimite-i un email


Faci ceva interesant?

Adaugă acum pe Descurcăreşte!